Wat is ATEX 114?

De ATEX 114 richtlijn beschrijft de normen waaraan apparaten die gebruikt worden in explosiegevaarlijke omgevingen moeten voldoen, zodat deze geen ontstekingsgevaar vormen. Alleen als een apparaat is goedgekeurd door Element Materials Technology Ltd, mag het gebruikt worden in een EX-omgeving. Element Materials Technology Ltd is de partij die de externe certificatie voor ATEX doet.

Hoe zien ATEX markeringen eruit?

Herkennen van een ATEX omgeving met deze markering

Als een omgeving explosiegevaarlijk is, moet dit worden aangegeven met de volgende markering:

Herkennen van apparatuur die aan ATEX richtlijnen voldoet

Als een apparaat voldoet aan de ATEX richtlijnen, vindt u het volgende icoon op het apparaat:

Branches met explosiegevaar

In diverse branches wordt er gewerkt met explosiegevaarlijke stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de papierindustrie, verfindustrie, (petro)chemie, houtverwerking en voedingsmiddelenindustrie. Beroepen binnen deze branches die voornamelijk met de ATEX richtlijnen te maken hebben, zijn operators, installateurs, logistiek medewerkers en monteurs.

Maatregelen tegen explosiegevaar

Algemene maatregelen die werkgevers kunnen nemen om explosiegevaar te verminderen, zijn:

  • Brandbare stoffen vervangen door minder brandbare of niet-brandbare stoffen.
  • Ontstekingsbronnen weghalen van explosiegevaarlijke omgevingen.
  • Werkzaamheden uitvoeren in zuurstofarme condities om explosiegevaar uit te sluiten.
  • Zorgen dat de brandbare stof niet buiten het beoogde werkproces terecht komt.

Zijn er ook andere normen dan ATEX?

Jazeker. Terwijl de ATEX richtlijnen gelden voor omgevingen en apparatuur in Europa, gelden er andere richtlijnen in andere landen. Op de pagina radiografische besturingssystemen voor ex-omgevingen vindt u hier een handig overzicht voor.

ATEX certificering

Om te controleren of werkplaatsen voldoen aan de ATEX richtlijnen wordt er gebruik gemaakt van ATEX certificeringen. Zo wordt het risico op gas- en stofexplosies geminimaliseerd en kunnen veilige werkplaatsen worden gewaarborgd. Met de radiografische zenders van Hetronic draagt u bij aan een veilige werkvloer in ATEX omgevingen.

Op zoek naar radiografische besturingssystemen voor ATEX omgevingen?

Hetronic is al vele jaren toonaangevend leverancier van professionele radiografische besturingssystemen voor industriële procesbesturingstoepassingen in explosiegevoelige omgevingen. Onze industriële afstandsbedieningen voldoen aan de ATEX 114-richtlijn en kunt u gebruiken voor de volgende toepassingen:

  • Gas Zone 1 en Zone 2 IIA, IIB en IIC (2014/34/EU)
  • Dust Zone 21 en Zone 22 IIA, IIB en IIC (2014/34/EU)

Bekijk aanbod

Vragen over ATEX richtlijnen?

Heeft u een vraag over ATEX of de ATEX richtlijnen? Of wilt u meer informatie ontvangen over radiografische besturingssystemen voor explosiegevoelige omgevingen? Neem voor deze en al uw andere vragen gerust contact op met Hetronic. Onze specialisten geven u graag advies en helpen u met het vinden van de beste industriële afstandsbediening voor uw toepassing. Stel ons uw vraag via de chat op de website, of neem telefonisch of per e-mail contact met ons op.
Bekijk aanbod